INSPIRATION: jak začít blogovat

By pavlinajavurkova - 5:30 odp.

jak blogovat

Krásný den všem blogerům a neblogerům ❤ Ať už přemýšlíš o tom, že blog založíš nebo ho máš a chceš blogování pozvednout o level výš, tento článek by mohl pomoct. Budu se v něm věnovat jak a kde začít, ale hlavně technice, která je velmi důležitá.

Proč začít blogovat?
Ze všeho nejdříve je potřeba si uvědomit, proč chceš blogovat. Baví tě psaní, focení, popřípadě natáčení videí? Nebo máš prostě co předat ostatním? Pokud ano, tak super☺ Jestli ale hned ze začátku víš, že tě psaní nebo natáčení úplně nebaví a láká tě hlavně příjem a produkty, které dostávají blogeři/influenceři zdarma, tak s tím nemá cenu začínat, protože čtenáři to poznají a fungovat to nebude.

Kde?
V nabídce je plno možností, kde svůj blog vytvořit. Já jsem stále věrná Bloggeru od Googlu, kde jsou sice hodně omezené možnosti nastavení a je celkem zastaralý, ale na moje občasné blogování stačí. Asi nejvíce využívaný je ale Wordpress. Je zdarma, jen si platíš vlastní doménu, je v češtině a dá se přizpůsobit vlastním potřebám.

Jak?
Když ses už rozhodl/a pro to, kde chceš čtenáře inspirovat a předávat jim to, co tě zajímá a baví, je na čase si zvolit název. Měl by bý jasný, krátký a měl by vystihovat, čím se budeš na blogu zabývat. Další věc je design. Měl by být čistý a přehledný. Pokud jsi graficky zdatná, gratuluju a můžeš si s ním vyhrát, ale pokud ne (vítej..), vybereš šablonu, kterou jednoduše nahraješ. Krásné návody má třeba Silvi (tady).

blog

Technika
Když pominu notebook/stolní počítač, bez kterého se blogování neobejde, je nutné se zamyslet, čím budeš fotit (popřípadě natáčet). V této době nafotíš krásné fotky i na telefon, takže pro začátek ti to bude stačit. Pokud ti ale na kvalitě záleží, zainvestuj do fotoaparátu s výměnými objektivy. Já už pár let používám Olympus Pen E-PL7 a jsem s tím spokojená o hodně více, než se zrcadlovkou, kterou jsem měla předtím. Je lehčí, menší, jednodušší na ovládání, kvalitně fotí a nahrává, dají se dokupovat objektivy a další doplňky. A co si budem, vypadá stylově ☺


Objektivy
V balení s fotoaparátem bude nejspíš základní objektiv s různou ohniskovou vzdáleností. U Olympusus jsem měla v balení 14-42mm, se kterým jdou vyfotit krásné fotky a je u něj výhoda, že si předmět můžeš přiblížit nebo oddálit. Na focení portrétů nebo kosmetiky jsou nejlepší objektivy s pevným ohniskem. Já používám 45mm se světelností f1,8, se kterým vykouzlíš to chtěné rozmazané pozadí, zatímco objekt je ostrý a fotka krásně prosvětlená. Brousím si zuby na 25mm, se kterým nemusíš být od objektu tak daleko jako u 45mm, takže pro focení doma jako dělaný ☺

Programy
Pro úpravu fotografií je několik možností programů. Já vždycky používala Zoner Photo Studio, ale bohužel Apple ho nepodporuje, takže teď upravuji fotografie buď v Lightroomu, v aplikaci VSCO nebo online. Já většinou upravím jen kontrast, jas a teplotu fotek.


Plánování
To je přesně to, co u mě nevidíš, ale protože jsem prošla několika kurzy, kde to omílali pořád dokola, tak vím, že je pravidelnost důležitá. Naplánuj si články dopředu, střídej různé typy příspěvků a články přidávej ve večerních hodinách, kdy je na inernetu nejvíce lidí = potenciálních členářů/sledovatelů.

Inspirace
Nejčastěji se inspiruji na Pinterestu, časopisech nebo ostatních blozích. Ukládám si fotky nebo články, které mě zaujmou. Nebo častěji si dělám přímo nové koncepty na blogu, když mě napadne nějaký článek, který bych ráda zpracovala.

sphynx

Pokud si to dočetl/a až sem, tak gratuluju, protože článek je pěkně dlouhý ☺ Každopádně pokud jsem tě přesvědčila o tom začít blogovat, určitě mi dej vědět do komentáře a přidej tvůj blog. Ráda se podívám!

Měj se krásně☺
Pája, xo

  • Share:

You Might Also Like

2 reakcí na příspěvek

  1. Já už jsem tolikrát začínala, akorát se mi pořád něco nelíbilo, nebyli nápady až vlastně letos na začátku jsem začala pořádně vydávat články a i docela pravidelně. Rozhodně mě to baví a když přijdu i na nějaký nový článek nebo koncept těší mě to o to víc.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že si neztratila vůli a chuť :) Já to mám stejně, pořád s něčím nespokojená :))

      Vymazat

Děkuji za komentář :)
Thanks for comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...