Travel: Hungary

By pavlinajavurkova - 11:16 odp.

Jak už víte z minulého článku, byla jsem na prodlouženém víkendu v Maďarsku. Chtěla bych vám alespoň trochu přiblížit, proč jsem tam vlastně jela a pokud by měl někdo zájem tam cestovat také, aby můj článek splňoval roli jakési mapy.

Cesta
My jsme jeli autobusem. Letadlo se nevyplatí a autobus, kterým jsme jeli byl opravdu luxusní. Jízdenky jsme kupovali na stránkách EuroLines (zde). Cena obousměrné jízdenky jízdenky je 900,-Kč s tím, že máte svého spolucestujícího zdarma (1+1). A to by byla škoda tuto výhodu nevyužít. Vyjíždělo se z Prahy z ÚAN Florenc v 15:00 a přijelo se do Budapeště do Népliget aut.áll ve 22:30, takže cesta trvala 7,5 hodiny. Na cestu v autobuse jsme dostali občerstvení a noviny. Nevýhodou je, že jsme přijeli až takto v noci, takže jsem se v Budapešti celkem bála (natož v metru, které je nejstarší z Evropě!). Metrem jsem se z Népligetu dopravili do našeho hotelu do centra. Cena jízdenky na metro je v přepočtu kolem 30,-Kč.

Ubytování
Nutno podotknout, že bych do Budapeště nejela bez zabookovaného hotelu. Takže jsme si ubytování zarezervovali už měsíc před odjezdem a to na booking.com (zde). Můžete si jich tam vybrat spoustu, seřadit podle ceny, hvězdiček, atp. Já jsem si booking.com stáhla i do mého iphonu přes Appstore, protože se tato aplikace hodí vždycky :-)

Stravování
Naše ubytování nemělo v ceně stravování, takže jsme jedli tak různě. V centru je plno restaurací a hypermarketů, takže jídlo nebyl vůbec problém. V přepočtu jídlo v obchodech vycházelo úplně stejně jako v ČR, takže by se nevyplatilo brát si jídlo s sebou. Já, žrout instantních polívek jsem si jich vzala několik s sebou, protože když přijedete v noci, rádi si něco zalijte :-)

Nákupy
Jidlo
V tuto dobu tam můžete navštívit i Vánoční trhy, kde si můžete koupit plno různých blbinek, guláš, svařák, klobásy a další jejich speciality. Musím říct, že jejich klobásy jsou opravdu vynikající (ten kdo je vegetarián, tak nic pro něj).
Navštívili jsme i zdejší tržnici, kde prodávají všechno. Přes jídlo, zeleninu, ovoce až k oblečení, suvenýrům.
Tržnici najdete na třídě Vámház krt. kousek od Dunaje.


Tato fotografie z minulého článku je focená právě před zmiňovanou tržnicí.



Móda
Kvůli nákupům jsem vlastně do Maďarska jela. Přijde mi jako Praha, ale seženete tu originálnější kousky. Obchody jako H&M, Mango, Zara, Bershka (...) vyjdou v přepočtu úplně stejně jako tady v Čechách. Nejvíce nakoupíte v Zlaté uličce (Váci utca), kde jsou již zmiňované obchody, restaurace, kavárny a jiné menší obchůdky. Navštívili jsme také obchodní centrum WestEnd (foto opět z minulého článku)


Adresa: WestEnd City Center, 1062 Budapest, Váci út 1-3, Magyarország

Termální lázně
Většina lidí jezdí do Maďarska kvůli jejich termálům, které jsou velmi léčivé. Několik z nich jsme také navštívili. Ty nejnavštěvovanější najdete na této stránce. Já mám nejraději lázně Rudas, protože jsou opravdu krásné (krásně staré). Nejteplejší bazén v těchto lázních má teplotu 42°C. Navštívit můžete i saunu a páru.

Do lázní doporučuji s sebou nějaké žabky nebo Croscy, protože tam "cestujete" z jednoho bazénku do druhého. Do otevřených lázní je dobré zas přibalit župan, protože když vylezete z 38°C do 2°C ven, je opravdu zima!




Cena lázní se pohybuje od 280 - 510,-Kč a vstupné je celodenní!









Tip: Pokud se bojíte vyjet do Maďarska na vlastní pěst, na slevových portálech nabízejí plno víkendových zájezdů do Budapešti (například tady).

A je dobré dodat, že v Budapešti se platí forinty (1 CZK = 11 HUF)

  • Share:

You Might Also Like

10 reakcí na příspěvek

  1. úžasné fotky :) krásny štýl máš! :)

    http://love-me-cause-im-famous.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne napisane, Budapest je podla mna krasne mesto, mne sa bohuzial tento rok nepodari navstivit ich vianocne trhy, na jar sa tam ale chcem urcite opat pozriet. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Budapest zrovna planujem mezi svatkama :-) koukala jsem se zatim na hotely a prekvapily me cenou, jak jsou oproti zapadni Evrope levne! Opravdu je to tak levne a jak se cenove pohybuje jidlo atd? Diky i za tipy, ty termalni lazne zni skvele :-)

    OdpovědětVymazat
  4. S těmi cenami jsi mě celkem překvapila, já myslela, že tam všechno vychází levněji než u nás (hlavně teda značky jako Zara nebo H&M). Nebo si to možná pletu s Bulharskem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, jela bych klidně hned :-) Je super, že jsi sem napsala tolik informací :-) A moc se mi líbí tvoje legíny!!

    OdpovědětVymazat
  6. pěkně napsané,hned bych jela:)

    OdpovědětVymazat
  7. Jee to je dost dobrý cestovní průvodce:))) moc ti děkuji:) krásně jsem si početla a moc mi to pomohlo:)) v létě chceme s přítelem cestovat po Evropě, tak se různé rady hodí:)) a dost!:))

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, odkud je prosím ta malá červená kabelka? Viděla sem ji i u tebe na instagramu, ale nemůžu se dohledat, kde si ji pořídila. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, že je z Pimkie, ale nejsem si jistá. Mrkni na další moje outfit příspěvky, určitě ji tam budu mít někde na sobě :)

      Vymazat
  9. No musím říct co se týká jídla že jsou Maďaři opravdu gurmáni, taky jsme byli v Maďarsku v Gyoru na menších trhach a měli tam spousty jídla a surovin na vaření. Ale co jsme tam nikde nemohli dohledat třeba nějakou takovou restauraci kde by vařili třeba trochu zdravější pokrmy.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :)
Thanks for comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...