sobota 29. března 2014

DIY: cheesecake with strawberry

Protože je sobota, a určitě většina z nás relaxuje po celým týdnu, mám pro vás recept na sladký dezert, abyste při tom relaxování neměli prázdný žaludek. Dnes je to pečený cheesecake, který je velmi známý hlavně v Americe a je hlavně chutný. Právě v USA se používá sýr Philadelphia, který u nás není běžně k sehnání, takže já používám klasické tavené sýry, a navíc do nich přidávám tvaroh a někdy i pomazánkové máslo. 
Pokud mě sledujete už delší dobu, určitě víte, že jsem ho dělala právě v pořadu Prostřeno na Primě, kde mimochodem najdete i tento recept a díl, kde je vše natočeno. 
Dezert tvoří dvě vrstvy - krusta z drcených sušenek a sýrová nebo tvarohová vrstva. 
Není to tak dávno, co jsem měla na tento dezert chuť, a tak jsem si ho koupila mražený. Byl to omyl života! Nehledě na to, že měl v sobě snad tisíc "éček" byl opravdu hnusný. Krusta nebyla křupavá a tvarohová vrstva chutnala po margarínu. Takže kupovat určitě nedoporučuji. 
Takže co si ho upéct sám/sama?

***

Budete potřebovat:

- 900g smetanového sýra nebo tvarohu
(možno namíchat)
- 3 vejce
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 250g máslových sušenek
- cca 1/2 hrnku rozpuštěného másla
(míchám ho s kokosovým olejem)
- pro vanilkovou chuť lze přidat vanilkový lusk (cukr), rozpuštěnou čokoládu, nutellu nebo šťávu z rozmačkaného pomeranče, citronu, rozpuštěné karamelky, atp.

Postup:


  
Všechny máslové sušenky si rozdrtíme, zalijeme je roztátým máslem nebo tukem a zamícháme. Podle potřeby můžeme máslo ještě přidat, ale směs by měla držet tvar. Nasypeme ji do pečící formy a dáme ji na 10-15 minut zatvrdnout do trouby rozehřáté na 160°C. Po 10 minutách formu vyndáme z trouby a necháme korpus chvilku vychladnout aby nebyl moc horký.


Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, sýr a pomazánkové máslo si smícháme s vejci a cukrem a pořádně vyšleháme, aby bylo těsto jemné a vláčné. 



 Směs nalijeme na korpus a pečeme 35 minut opět troubě rozehřáté na 160°C. U každé trouby to ovšem může být jinak, takže je nutné si hlídat, kdyje už cheesecake hotový. Měl by být na okraji hnědší - tak jak je vidět na obrázku.


Po 35 minutách ho vyndáme z trouby a neháme v lednici vychladnout. Podáváme s rozmačkanými jahodami s cukrem (já používám glukopur, který je zdravější a dodá vám více energie).


Dobrou chuť! :-)


Find me on:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...